Kennisknooppunt Participatie versterkt samenwerken aan de leefomgeving

Het Kennisknooppunt Participatie van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat ondersteunt beleidsmakers en professionals (binnen de Rijksoverheid) bij het verbeteren van participatieprocessen in de fysieke leefomgeving. Hoewel de focus bij een groot deel van de kennis op het fysieke domein ligt, zijn de werkzame bestanddelen van participatie zeker ook toepasbaar op andere domeinen.

Participatie is een belangrijke schakel

Participatie betekent dat inwoners, bedrijven, maatschappelijke organisaties, overheden en andere betrokkenen samenwerken om plannen te maken en beslissingen te nemen. Het doel van participatie is niet om draagvlak te creëren voor overheidsplannen, maar wél om de belangen, ideeën en kennis uit de samenleving in te zetten voor betere plan- en besluitvorming. Voor beleidsmakers en professionals is participatie een belangrijke schakel bij het ontwikkelen van beleid dat aansluit bij de behoeften van de samenleving.

Stappenplan van het Kennisknooppunt Participatie

Om participatie eenvoudiger en effectiever te maken, deelt het Kennisknooppunt praktische kennis en hulpmiddelen. Dit omvat onder meer stappenplannen voor het opzetten van participatieprojecten en methodieken om belanghebbenden in kaart te brengen. Een waardevol instrument is de handreiking “De rol van politici en bestuurders in participatie”, die goed aansluit bij de doelen van het Werk aan Uitvoering-programma Samenwerken met de politiek. Daarnaast biedt de publicatiepagina en de documentenbank van het Kennisknooppunt een overzicht van eigen publicaties en relevante externe bronnen, zoals artikelen, scripties, kabinetsreacties en websites.

Samenwerking faciliteren

Daarom werkt het Kennisknooppunt nauw samen met andere departementen, bijvoorbeeld in de Interdepartementale Werkgroep (stakeholder)Participatie. Het doel van deze samenwerking is om te komen tot een efficiënte opbouw en uitwisseling van participatiekennis en -ervaring op Rijksniveau.  

Het Kennisknooppunt faciliteert ook samenwerking tussen onderzoek en praktijk door middel van onderzoeksvouchers. Deze vouchers stimuleren met een financiële bijdrage de ontwikkeling van kennis en versterken praktijkvaardigheden rond participatie.

De lessen van het Kennisknooppunt zijn bijzonder waardevol voor Werk aan Uitvoering. In het programma Doorzetten en Uitbouwen wordt gewerkt aan het beter betrekken van burgers en ondernemers, waarbij de expertise van het Kennisknooppunt een belangrijke rol speelt. Door de werkzame principes van participatie breed in te zetten, draagt het Kennisknooppunt bij aan het verbeteren van beleid en uitvoering in lijn met de behoeften van de samenleving.