Interbestuurlijke Datastrategie draagt bij aan Werk aan Uitvoering
Om maatschappelijke vraagstukken aan te pakken zijn data onmisbaar geworden. De Interbestuurlijke Datastrategie (IBDS) ondersteunt overheidsorganisaties om de kansen van verantwoord datagebruik te benutten en om de knelpunten te overwinnen. Dit sluit direct aan bij de doelen van Werk aan Uitvoering (WaU).
Wat mag? Wat kan? Wat helpt? Wat inspireert?
Datavolwassenheid
Door overheden te helpen om datavolwassener te worden, door te laten zien hoe je als overheid gemakkelijker en veilig data kunt delen - met respect voor wetgeving en ethiek en hoe je effectief opgavegericht en datagedreven kunt samenwerken. De IBDS deelt kennis en ervaringen en brengt overheden samen over ketens heen, om gezamenlijk aan een oplossing te werken. Dat móet, want bij vraagstukken, zoals woningtekort of energietransitie, zijn de relevante data altijd verspreid over meerdere organisaties.
Data delen
Data zijn onmisbaar bij de aanpak van grote maatschappelijke opgaven en voor (proactieve) dienstverlening aan burgers en bedrijven. Dit vraagt steeds vaker om datadeling over domeinen heen.
Samen met stakeholders ontwikkelt de IBDS daarom een Federatief Datastelsel (FDS). Dat datastelsel faciliteert het zoeken, delen en in samenhang toepassen van hoogwaardige data uit verschillende databronnen voor meervoudig gebruik. Transparant en controleerbaar, zodat burgers en bedrijven het datagebruik van de overheid kunnen vertrouwen.
Het FDS helpt om deze data beter vindbaar, toegankelijk en deelbaar te maken, door afspraken te maken over standaarden en functies.
Community IBDS
De IBDS-community speelt een grote rol bij de verdere ontwikkeling van verantwoord datagebruik en datagedreven samenwerking.
- In de kennisbank van de IBDS vind je kennisproducten, praktijkverhalen en hulpmiddelen die organisaties helpen hun datavolwassenheid te vergroten.
- Adviesfunctie verantwoord datagebruik ondersteunt bij juridische en ethische vraagstukken rondom datagebruik, zodat overheden data verantwoord kunnen en durven inzetten.
- Datadialogen: interactieve sessies waarin overheidsorganisaties gezamenlijk verkennen hoe data effectief kunnen worden ingezet voor maatschappelijke opgaven.
- IBDS-evenementen:
- IBDS-cafés om kennis te delen en ervaringen uit te wisselen.
- Jaarlijks een IBDS-Stelseldag.
- Het IBDS-magazine inspireert met praktijkverhalen over datagedreven werken en gegevensdeling.
- Vanuit haar rol als verbinder faciliteert IBDS verschillende community’s, bijvoorbeeld die van het EU Datanetwerk en Digitale Ethiek.
Samenwerking
Veel aandacht gaat naar samenwerking en slim hergebruiken en door-ontwikkelen van dat wat er al is. Het programma Doorzetten en Uitbouwen van Werk aan Uitvoering kijkt daarom goed naar de lessen die daar worden geleerd. Er is door IBDS een Toolbox Verantwoord Datagebruik ontwikkeld die voor beleid en uitvoering belangrijke lessen bevat.
Zo draagt het IBDS direct bij aan de doelen van WaU: overheden werken efficiënt en betrouwbaarder en delen op een verantwoorde manier gegevens om de dienstverlening aan burgers en bedrijven te verbeteren.